måndag 8 augusti 2011

Blåbärspaj

Igår åkte jag och sambon till skogen för att plocka svamp. Vi hittade bara 2 stycken, istället plockade vi blåbär. Av dem gjorde jag en god paj. Hittade receptet på Arla.


3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g Arla smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel (Jag uteslöt detta)

Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl 



Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.

Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen (blandad med mandel). Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna. 


Servera med vaniljsås.

1 kommentar: