Det är mazarinbotten, hemkokt vaniljkräm blandad med grädde toppat med söta svenska jordgubbar.
Botten
250 g mjukt smör
500 g mandelmassa
5 st ekologiska ägg
1 dl vetemjöl
smör och mandelspån till formen (mandelspånen var slut i affären så det blev ströbröd)
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
4.
Vänd sist i vetemjölet för hand.
5.
Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån.
6.
Fyll formen och grädda kakan i mitten av
ugnen i cirka 30 minuter. Färdigställ tårtan med valfri topping. Vaniljkräm (räcker till två tårtor)
5
dl
mjölk, 3%
1 st vaniljstång (jag använde 1 tsk vaniljpulver och slapp skrapa ur vaniljstången)
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör
1 st vaniljstång (jag använde 1 tsk vaniljpulver och slapp skrapa ur vaniljstången)
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör
1. Dela vaniljstången på längden med en
vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull
tillsammans med mjölken. Koka upp.
2.
Vispa strösocker, äggulor och maizena
luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen
och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar
tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
4.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl
krämen i isbad eller kyl (väl plastad). Rör då och då i såsen så att det inte bildas
skinn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar