söndag 10 juni 2012

Mazarintårta med jordgubbar

Igår firade vi min morbror och hans mans bröllop. De gifte sig i höstas men hade bröllopsfest nu. Jag fick äran att baka tårta, det skulle helst vara en fräsch somrig tårta. Fick förslag om mazarintårta och det var vad jag fastnade för när jag letade runt. Recepten kommer från A piece of cake av Lelia Lindholm. Så här är resultatet, uppskattat av de andra gästerna. Resterna äter vi idag :)


Det är mazarinbotten, hemkokt vaniljkräm blandad med grädde toppat med söta svenska jordgubbar.

Botten
250 g mjukt smör
500 g mandelmassa
5 st ekologiska ägg
1 dl vetemjöl
smör och mandelspån till formen (mandelspånen var slut i affären så det blev ströbröd)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
4. Vänd sist i vetemjölet för hand.
5. Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån.
6. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Färdigställ tårtan med valfri topping. 



Vaniljkräm (räcker till två tårtor)
5 dl mjölk, 3%
1 st vaniljstång (jag använde 1 tsk vaniljpulver och slapp skrapa ur vaniljstången)
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör
 
1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl (väl plastad). Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar