onsdag 25 januari 2012

Honung

Blev inspirerad av min bror och svägerska att starta en surdeg i söndags. Använde mig av recept på rågsurdegsstart ur tidningen Baka. Igår kväll var den klar att börja använda. Första limporna att bakas med surdegen blev dessa underbart goda Honung, också från Baka nr 3 2011.






Honung (2 limpor)
700 g vetemjöl
250 g rågsurdeg
350 g ljummet vatten
100 g honung
5 g jäst
10 g salt

Dag 1:
Blanda alla ingredienser utom saltet till en ganska fast men elastisk deg.
Arbeta degen först på låg hastighet i cirka 10 minuter; tillsätt sedan saltet, öka hastigheten och kör i ytterligare några minuter.
Lägg degen i en oljad bunke med lock och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
Rundriv om du kan det, eller vik ihop delarna till bollar genom att dra degen så att den blir slät på ena sidan medan ojämnheterna samlas på ett ställe. Lägg i mjölade jäskorgar eller i bunkar med mjölade handdukar i och med plast över. Jäs med den släta sidan nedåt mot korgen.
Jäs i kylskåp i 12-18 timmar.

Dag 2:
Värm ugnen till 250 grader.
Tippa upp bröden på het plåt och skär stiliga snitt med vass kniv. Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader; spruta gärna in vatten i ugnen när du ställer in bröden.
Grädda i cirka 45-50 minuter, till 98 grader innertemperatur.

1 kommentar:

  1. Gud så gott det såg ut, detta får vi testa. Kram svägerskan.

    SvaraRadera