torsdag 29 december 2011

Jultårta 2011

Vi har som tradition i vår familj/släkt haft chokladtårta som avslutning på julaftonen efter all mat och tomtegröt. Ja, det har pyst tårta ur öronen på oss till slut.. Tidigare har min svägerska jobbat på ett kondis och fått tårtan i julpresent från jobbet. Nu jobbar hon inte där längre och istället för att beställa därifrån bestämde vi att jag skulle fixa tårtan i år.

 

Botten är en Brooklyn blackout ur receptboken från Hummingbird bakery. Den är fylld med jappfluff och vaniljkräm/grädde med hallon. Täckt med chokladganache.

100 gram smör, rumstempererat
260 gram strösocker
2 ägg
1/4 tsk vaniljessens
45 gram kakao
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
170 gram vetemjöl
1,5 dl mjölk

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke och rör sedan ner i äggsmeten. Varva vetemjöl och mjölk tills du fått en smidig smet. Smöra och mjöla tre formar (20 cm i diameter). Fördela smeten jämnt och baka i 175 grader i ca 25 minuter. Jag bakade bara en botten med all smet, gräddade den ca 60 minuter (tänk på att inte öppna ugnsluckan förrän tidigast efter 40 minuter, annars riskerar botten att sjunka ihop). Ta ut och låt svalna. Dela sedan i tre lager.

Jappfluff
180 g japp skuren i små bitar
3 dl vispgrädde

Smält jappen i grädden. Det får inte koka! Låt svalna ca 6 timmar eller över natten. Vispa fluffigt.

Chokladganache
200 g mörk choklad
2 dl grädde

Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör tills den smälter. Låt svalna något innan den hälls på tårtan och stryks ut.

Tips om hur man gör fina granar hittade jag hos Bakverk och Fikastunder. Tomtarna hade mamma och pappa köpt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar