Sen slutet av sommaren har jag och sambon bestämt att vi i största mån ska baka vårt bröd själva, då han insett att köpebröd är relativt dyrt.. Jag tycker det är toppen, då jag får baka och testa nya recept :)
Ankarstock
Dag 1:
50 g jäst för söta degar
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
Lös upp jästen i vattnet. Rör ner mjölet och rör till en jämn smet. Plasta in bunken och ställ i kylen över natten.
Dag 2:
50 g smör
7 dl vatten
3 dl farinsocker
4 tsk salt
1 msk soja
7 dl vetemjöl special
17 dl rågsikt
Häll smeten från dag 1 i en hushålls-maskin.
Smält smör eller margarin i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37°. Häll degspadet tillsammans med farinsocker, salt och soja i bunken. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl special och rågsikt. Arbeta degen väl, minst 5 min i maskinen eller 10 min för hand. Låt degen jäsa 30 min i bunken.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Baka ut varje del till en limpa. Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja mellan limporna så går de lättare att dela efter gräddningen.
Sätt ugnen på 200°. Låt bröden jäsa under bakduk 30 min. Grädda bröden på nedersta falsen ca 40 min eller tills bröden har en innertemperatur på 80°.
Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt bröden svalna på plåten under en bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar